福建师范大学“多孔材料”创新团队简介

发布者:曹阳发布时间:2014-06-12浏览次数:603

福建师范大学多孔材料创新团队,于2012年跨材料科学与工程学院、化学化工学院和环境科学与工程学院组建。团队现有青年教师5人,硕博连读研究生1名,硕士研究生16名。团队带头人项生昌教授,已入选国家千人计划”(青年项目)、教育部新世纪优秀人才支持计划、福建省百人计划、闽江学者特聘教授等。

主要致力于新型多孔功能材料的设计剪裁、合成新路线和新方法研究,以期解决能源环境、气候变化、石油化工等工业和应用领域面临的关键科学问题,推动清洁能源生产、节能减排和环境治理的技术创新。

团队获得多项国家自然科学基金、福建省自然科学基金杰出青年基金和科技计划项目的支持,Nature Commun. (2), Acc Chem Res (1), Angew. Chem. Int. Ed. (4)J. Am. Chem. Soc. (7)等国内外期刊上发表系列高质量论文。部分成果获得了国际同行在Nature, Science, Chem Rev, Chem Soc Rev的充分肯定,大幅介绍和正面引用,多篇论文作为研究亮点被Nature Asia- PacificNIST News Letter,《基础科学研究快报》,《中国科学院院刊》等予以报道。

主要研究方向如下:

1. 新型孔材料(MOFs、介孔材料、HOFsMIPs)的设计合成

2. 多孔材料的功能修饰及其在能源气体、重要石化原料存储和纯化分离中的应用

3. 光致变色材料的合成以变色机理研究

4. 无机-有机杂化材料的设计合成,及其光学、磁学和非常规半导体性能研究

5. 分子印迹聚合物的设计制备与POPs的识别检测和移除

团队仪器设备较齐全,长期招收博士后、博士(含硕博连读)和硕士研究生,诚邀相关专业人士加盟;共同学习,一起发展。联系邮箱:scxiang@fjnu.edu.cn.

Porous Materials Group (PMG) was founded in 2012, leaded by Dr. Shengchang Xiang (Principle Investigator), and made up of 5 faculties from three colleges within FJNU. PMG gratefully acknowledges the financial supports from the National Natural Science Foundation of China (21207018, 21273033 and 21203024), Recruitment Program of Global Young Experts, Program for New Century Excellent Talents in University, Project of 100 Talents and ‘MinJiang Scholar Program’ Award in Fujian Province, and Fujian Normal University.

Our research encompasses the design, synthesis and characterization of porous materials including Metal-Organic Frameworks (MOFs), Ordered Mesoporous Materials, Hydrogen-bonding Organic Frameworks (HOFs) and Molecularly Imprinted Polymers (MIPs), understanding the fundamental chemical principles governing their fabrication, investigating their properties, and exploring their applications in a variety of areas, including gas storage and separation, sensors, molecular recognition, as well as catalysis and energy applications.

Phd candidate and Postdoc positions are available. Please contact Dr. Xiang at scxiang@fjnu.edu.cn